Istražuje se smrt djeteta u Sloveniji, načelnik kritikovao roditelje

PREBOLD – Na području opštine Prebold u Sloveniji preminulo je dijete koje je ostalo zaključano u automobilu na suncu, a Policijska uprava Celje, kako navodi, provodi uviđaj i prikuplja informacije o ovoj tragediji.

Policija je o smrti djeteta obaviještena oko 13 sati, a navodi se kako je ono nađeno u vozilu parkiranom ispred stambene zgrade.

Provodi se istraga u pravcu sumnje u počinjenje krivičnog djela prouzrokovanja smrti iz nehata.

Policija još jednom podsjeća da se za vrijeme vrućih ljetnih dana niko ne smije ostavljati u zatvorenim vozilima, makar i na vrlo kratko vrijeme.

Unutrašnjost vozila veoma se brzo zagrijava na visokim vanjskim temperaturama, a svaki boravak u zatvorenom vozilu može brzo biti koban, navode Slovenske Novice.

Načelnik Opštine Prebold Marko Repnik izjavio je kako su građani šokirani tragičnim događajem koji se danas dogodio u njihovoj opštini.

“Žalosno je da neodgovornost roditelja, odnosno odraslih, najviše ugrožava djecu. Roditelji, koji bi pod svaku cijenu trebali zaštititi svoju djecu, neodgovornim postupcima im štete. Ovaj put, nažalost, čak i tragično. Počnimo se ponašati kao odrasli ljudi”, rekao je Repnik.

Slično upozorenje kao i policija, uputio je juče Državni institut za javno zdravstvo Slovenije.

Naime, objavio je kako vrućina može izazvati niz štetnih učinaka na zdravlje, posebice kod osjetljivijih skupina kao što su djeca, trudnice i stariji. Pridržavanje smjernica za postupanje u periodima visokih temperatura može ublažiti ili spriječiti štetne učinke, napominje se.

Vrućina, kako je pojašnjeno, može izazvati razne probleme i pregrijavanje tijela. Tako, naprimjer, može izazvati kožni osip, kratkotrajni gubitak svijesti i toplotni udar.

“Neki su ljudi više izloženi riziku. Obratimo posebnu pažnju na znakove oštećenja kod njih. Nikada nikoga ne ostavljamo u zaključanom parkiranom automobilu”, istaknuto je, prenosi Večernji list.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *