Hrvatskoj i Sloveniji prijeti apokalipsa: Vojska u pripravnosti, za 36 sati pašće kiše kao za mjesec dana (FOTO)

Zbog jakih i dugotrajnih pljuskova koji dolaze u Sloveniju izdata su brojna upozorenja, a nepogode mogu trajati u narednih 36 sati.

Unoći četvrtak na petak bujični vodotoci i manje reke u sjevernoj i središnjoj Sloveniji u početku će naglo porasti. Rast rijeka će se u petak tokom dana intenzivirati i proširiti na veći dio zemlje.

– U početku su vjerovatne bujične poplave i poplave manjih rijeka, u petak tokom dana i u noći na subotu poplave rijeka su moguće u Podravju, Pomurju, Posavju, u poriječju Savinje i Krke, Kolpe i u šire područje središnje Slovenije – upozoravaju stručnjaci iz Agencije Republike Slovenije za životnu sredinu (ARSO).

“Ovakve nepogode ljeti dugo nisu viđene”

Branko Gregorčič (ARSO) kazao je kako ovo ljeto donosi puno vremenskih nepogoda te da takav razvoj događaja dugo nije viđen.

Upozorio je da će današnji razvoj vremena biti nešto drugačiji od onih posljednjih nedjelja.

– Više će podsjećati na onu vrstu jesenje kiše, jer će se ciklon nad Slovenijom zadržati 36 sati. Jesenja dinamika i obilje toplote i vlage donijeće intenzivne pljuskove. Uglavnom će to biti dugotrajni intenzivni pljuskovi koji se mogu pojaviti na istim područjima – rekao je.

Procjenjuje se da će do subote ujutro pasti između 50 i 100 litara kiše, ponegdje i 150 do 200 litara kiše, i to u manje od 36 sati.

U Sloveniji vojska u pripravnosti

– Aktivirao sam komadante i zamjenike regionalnih štabova da budu u pripravnosti, pa tako i vojska – rekao je Šestan.

On je kazao da su se dodatno opremili ako pojedine opštine ostanu bez opreme. Šestan je uputio i molbu svim stanovnicima Slovenije da s oprezom koriste telefonski broj 112.

– U protivnom se može dogoditi da zbog poziva koji nije hitan život dovedemo u opasnost – rekao je.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *