Hiljade Sarajlija na ulici! Uzvikivali: “pravda” i “ubice”

Hiljade ljudi okupilo se večeras u sarajevskoj Ulici Dolina i u obližnjim ulicama izražavajući svoje nezadovoljstvo zbog ubistva Azra Spahić u petak u Sarajevu.

Azra je preminula na licu mjesta, a njene dvije koleginice su teško povrijeđene kada ih je Armin Berberović, u alkoholisanom stanju i vozeći bez vozačke dozvole i preko ograničenja, usmrtio.

Adem Nuhović, predsjednik Udruženja studenata medicine Bosne i Hercegovine rekao je kako je Azra bila koleginica za primjer, multitalentovana i osoba koja je svima ulijevala nadu da mogu biti multidimenzionalni.

“Ja se nadam da njenom smrću nije ugašena ta nada i iskreno se nadam da još uvijek ima nade. Nažalost da bi se neke stvari promijenile u našoj državi, potrebne su tragedije. U normalnim državama rade se analize rizika da se ovakve tragedije ne bi dogodile. Nadam se da će se nakon ove tragedije desiti promjene. Ako se ne dogode obećavam da mi studenti i omladina nećemo odustati i nećemo statin a protestima”, rekao je Nuhović.

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića zahvalio se građanima koji su došli na skup, rekavši da on zna kako je kad ti ubiju dijete, a obećao je kako će pratiti svako ročište.

Aiša Šehić je na proteste došla jer godinama gleda bahate vozače kako voze preko ograničenja, a niko ih ne sankcioniše.

“Došla sam da dam podršku pogotovo što su mi u saobraćajnoj nesreći zbog bahatosti vozača poginuli brat i otac. Jednom pojednom se ovo dešava: nevini gube živote, stradaju pješaci, bahate ličnosti dižu glave u vazduh, voze neprilagođenom brzinom. I Nema kazne”, rekla je Šehić za BUKU.

Sanjin Sinanović koji se šest godina bori protiv korupcije u institucijama BiH obratio se skupu.

“Azra je zaplatila glavom jer imamo korumpirani sistem”, rekao je Sinanović.

Kanita Kamenica studentica pete godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu došla je na okupljanje jer, kako kaže, sutra to može biti ona ili neko koga poznaje.

“I da se stane u kraj ovoj ludi vožnji i ljudima koji nemaju kontrole i samo uzimaju nedužne živote”, rekla je Kamenica u izjavi za BUKU.

I Fikreta iz Sarajeva došla je na proteste. Kaže da iz ličnog iskustva zna kako se u policijske redove biraju podobni, bahati, tatini sinovi koji imaju novac da kupe radno mjesto. Zato, priča nam, takvi ni ne sankcionišu ubice na točkovima.

“Osuđujem sudstvo i policiju. Njih smatram krivim za sve. Iz svog primjera znam kako primaju ljude”, rekla je Fikreta za BUKU.

Okupljeni građani su bijesni radom nadležnih pa sun a skupu uzvikivali “ubice” i “pravda”.

Više od stotinu studentica i studenata medicinskih fakulteta došli su na skup u bijelim mantilima, odajući na taj način poštu svojoj koleginici. Brojni građani na mjestu ubistva mlade doktorice položili su cvijeće i zapalili svijeće.  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *