Haos u Njemačkoj! Protesti PROTIV podrške Ukrajini!

OKO 5000 protestanata protestvovalo je u danas u Kölnu tražeći od Njemačke da prestane podržavati Ukrajinu i odustane od sankcija koje je uvela nakon što je Moskva izvršila invaziju na tu zemlju ranije ove godine. Skup koji su organizirale skupine rusofone dijaspore u tom gradu dočekalo je nekoliko desetaka protuprosvjednika koji su se okupili pred velikom gotičkom katedralom u Kölnu kako bi izrazili podršku Ukrajini.

Njemačka je dom za oko tri milijuna ljudi ruskog etničkog porijetkla, od kojih su mnogi u velikoj mjeri izloženi narativima Kremlja putem ruske televizije koja je široko dostupna. “Njemačka je u haosu”, rekla je Elena Kolbasnikova, organizatorica, ponavljajući tvrdnju predsjednika Vladimira Putina da ruska invazija štiti Ruse u istočnoj Ukrajini.

“Kako ćemo preživjeti ovu zimu?”

Ranije je njemački kancelar Olaf Scholz rekao kako je uvjeren da Njemačka ima dovoljno plina da prebrodi zimu. Ruski mediji povezani s Kremljem osporili su to, rekavši da će se zapadna Europa smrznuti ove zime zbog nedostatka ruskog plina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *