Hakerski napad na servere Parlamenta BiH

U toku je hakerski napad na servere i službenu internet stranicu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, neslužbeno saznaje Klix.ba.

Internet stranici već neko vrijeme nije moguće pristupiti, a kako saznajemo na slučaju rade Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), kao i Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA).

Podsjećamo, početkom ovog mjeseca Obavještajno sigurnosna agencija BiH pozvala je institucije i pojedince za zaštite informaciono-komunikacione sisteme.

“Obzirom da je u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini i regionu registrovan veliki broj cyber incidenata motiviran postizanjem različitih ciljeva koji nisu legalni, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH poziva sve institucije i privatni sektor da izvrše sigurnosnu procjenu informaciono-komunikacionih sistema i poduzmu neophodne mjere i procedure preventivne zaštite”, pozvali su iz OSA-e.

Također, i kantonalna kompanija Sarajevogas bila je na meti cyber napada.

Kako su kazali, napad se desio u noći sa 31. augusta na 1. septembar, a naglasili su da su podaci sačuvani te da je nastavljeno neometano poslovanje.

Više detalja nisu mogli objaviti, a kao razlog za to su naveli Hak zbog koje nije moguće objavljivati pojedine informacije.

Za očekivati je da će istragom biti utvrđene pojedinosti o ovom cyber napadu.

Važno je napomenuti da je i susjedna Crna Gora od 22. augusta na meti hakerskih napada. Radi se o napadima na službenu stranicu vlade ove zemlje, a premijer Dritan Abazović rekao je da iza svega stoje ruske obavještajne službe.

Online sigurnost je inače veoma važno pitanje, a u kontekstu predstojećih Općih izbora u BiH još je važnije. Opravdano se postavlja pitanje šta se može dogoditi i kako bi to moglo utjecati na glasački proces ili rezultate izbora, ako bi hakeri odlučili napasti stranicu CIK-a.

Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *