Grad u BiH postaje sve poželjniji za život, dolaze i stranci: ‘Svako rođeno dijete dobije 500 KM’

Sve poželjniji za život

Činjenica je da se u Ljubuški doseljavaju mlade obitelji iz drugih hercegovačkih općina i gradova, a i drugih država, a razlog su brojne demografske mjere koje ovaj grad nudi posljednih godina. Cilj lokalnih vlasti je da mladi koji žive u Ljubuškom ostanu ovdje i da im se olakša život, ali i da se privuku nove mlade obitelji u ovaj grad, i u tome uspijevaju.

Ljubuški posljednih godina nudi brojne demografske mjere kako bi zadržao mlade ljude da ostanu ovdje. Između ostalog, nudi potporu za rodilje, dječji doplatak, subvencije vrtića, besplatan prijevoz za učenike i potporu studentima.

Katarina Vištica je rođena Ljubušanka, no udajom se preselila u Mostar. Prošle godine se sa kćerkom i suprugom Mostarcem vratila u Ljubuški. Kaže da supruga nije bilo lako nagovoriti.

“Na što je on bio malo sumnjičav, govorio je ne znam mali grad, ovo ono, ali kad smo došli ovamo neće sad da ode”, priča Katarina.

Ona kaže da su uvjeti za život u Ljubuškom mnogo bolji nego u Mostaru ili drugim sredinama. Njena obitelj dobila je potporu pri kupnji prve nekretnine, a 11-godišnja kćerka, kaže, ima besplatne udžbenike i prijevoz do škole. Uskoro očekuju i prinovu, a Ljubuški i Zapadnohercegovački kanton daju značajne porodiljne naknade, kao i dječji dodatak. Svako rođeno dijete dobije 500 maraka, a svako treće i iduće dijete dobiva po 500 maraka svaki mjesec do sedme godine života.

Ljubuški ima i najjeftiniji vrtić u državi, s cijenom od 90, odnosno 100 maraka, a daje potporu i studentima, maturantima i umirovljenicima. Pokušavaju obuhvatiti sve kategorije društva kako bi im olakšali život, a posebno mlade, kako bi zaustavili njihov odlazak i privukli ih u Ljubuški.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *