Gore automobili na Kosovu!

Policija Kosova je saopštila da je u ranim jutarnjim satima 2. novembra zapaljen automobil sa RKS (Republika Kosovo) tablicama u vlasništvu pripadnika srpske zajednice iz Zubinog Potoka.

Ovo je četvrti slučaj paljenja imovine osobama koje imaju RKS tablice, što kosovske vlasti karakterišu kao “zastrašivanje”.

Poslednji put se sličan incident dogodio 27. oktobra, kada je na teritoriji opštine Leposavić zapaljen automobil koji je preregistrovan na RKS.

Iz Policije Kosova navode da ostaju posvećeni sproveđenju zakona, te navode da će se slučaj paljenja automobila istražiti i rsavetliti.

“Pozivamo sve građane bez razlike da sarađuju sa Policijom Kosova, koja će kontinuirano brinuti o bezbednosti svih građana kako bi se održao red i javni mir i kako bi se otkrila ovakva krivična dela”, navodi se u saopštenju.

Dan ranije, 1. novembra, kosovske vlasti su započele sprovođenje plana o preregistraciji vozila sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaju organi Srbije.

Radi se uglavnom o KM (Kosovska Mitrovica) koje su nelegalne za Kosovo ali su se se do sada tolerisale isključivo u opštinama na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Plan Vlade Kosova o preregistraciji na RKS (Republika Kosovo) će biti implementiran u tri faze, od 1. novembra do 21. aprila.

U prvoj fazi se vozači samo opominju, u drugoj mogu platiti kazne od 150 evra, dok će se u trećoj izdavati probne tablice. Od 21. aprila 2023. će biti moguće koristiti isključivo RKS tablice.

Pitanje preregistracije automobila je 31. jula izazvalo tenzije na severu Kosova, kada su lokalni Srbi podigli barikade. Zbog toga je Kosovo, na incijativu međunarodne zajednice i u cilju deeskalacije situacije, odložila odluku o preregistraciji na mesec dana.

Sjedinjene Države i Evropska unija su sada ponovo od Kosova zatražile da odloži ovo pitanje na još deset meseci. S druge strane, zvanični Beograd traži dogovor po ovom pitanju, odnosno da se u upotrebu vrate statusno neutralne KS tablice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *