Gazprom najavio energetsku noćnu moru!

Ruski državni energetski gigant Gazprom izdao je u srijedu poslijepodne enigmatično saopstenje iz kojeg njemački mediji iščitavaju moguću najavu gasne noćne more nakon što istekne planiranih desetak dana “remonta” Sjevernog toka, ključnog gasovoda kojim Rusi zapadnoj Evropi isporučuju ovaj energent, a koji je započeo u ponedjeljak.

Kako piše Bild, Gazprom je objavio da ne može zajamčiti normalnu operativnost Sjevernog toka, a to opravdava nejasnoćama oko statusa Siemensove turbine koja je bila na popravku u Kanadi, ali je njezin povratak u Evropu zbog kanadskih sankcija Rusiji bio odgođen da bi službena Ottawa na pritisak EU ipak pristala na iznimku te dopustila povratak turbine u Evropu. Rusija je upravo servisiranje ove turbine navodila kao razlog za reduciranu isporuku gasa Sjevernim tokom, dok remont koji je započeo u ponedjeljak nije izravno povezan s tom turbinom, nego je odavno najavljen.

– Gazprom ne posjeduje nikakvu dokumentaciju iz koje bi proizlazilo da Siemens može turbinu izvesti iz Kanade gdje je trenutno na popravku. U takvim okolnostima, čini nam se nemogućim doći do objektivnog zaključka o daljnjem razvoju situacije u pogledu sigurne operacije kompresorske stanice Portovaja, koja je od kritičnog značaja za funkcionalnost Sjevernog toga, navodi se u Gazpromovom saopštenju.

Kanada je ranije objavila da će izuzeti popravljenu turbinu iz sankcija nametnutih Rusiji zbog agresije na Ukrajinu tako što će dati “vremenski ograničenu i opozivu dozvolu” za povrat popravljene turbine koja bi se trebala ponovno ugraditi u plinovod Sjeverni tok 1 čime će se osigurati Evropi pouzdan pristup energiji s dolaskom zime.

Rusija je prošli mjesec za 60 posto smanjila dotok gasa tvrdeći da je razlog tomu odgoda povrata turbine iz Siemensova pogona u Kanadi gdje je poslana na popravak, a ne odgovor na zapadne sankcije.

Kanada je također najavila da će proširiti sankcije protiv ruskog energetskog sektora na industrijsku proizvodnju. Obrazložila je da će turbinu izuzeti od sankcija kako bi spriječila poteškoće za njemačku privredu te izbjegla scenario da njemačka kućanstva ostanu bez grijanja u zimi.

Ruski energetski div Gazprom smanjio je kapacitet duž gasovoda Sjeverni tok 1 na samo 40 posto uobičajenih razina prošlog mjeseca, navodeći kao razlog odgođeni povrat opreme koju servisira njemački Siemens Energy u Kanadi.

Kremlj je u petak rekao da će povećati isporuke plina Evropi ako turbina bude vraćena.

Smanjene isporuke iz Rusije još su više podigle ionako visoke cijene gasa u Evropi i izazvale uzbunu u vladama koje strahuju da neće skupiti dovoljno zaliha za zimu. Neke su zato najavile krizne mjere, pozivajući kompanije i građane na štednju.

Mađarska vlada u srijedu je proglasila vanredno stanje zbog sve težeg stanja s opskrbnim lancima energenata. Savjetnik premijera Viktora Orbana Gergely Gulyas saopštio je da će biti pojačana domaća proizvodnja gasa i ugljena te da će se ubrzano puniti skladišta uoči zime. Gulyas je rekao i da Europa vjerojatno neće imati dovoljno plina ove jeseni i zime zbog čega je mađarska vlada objavila akcijski plan u sedam točaka čija će implementacija krenuti u avgustu, javlja JUtarnji list

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *