Evropski poslanik želi da se Ukrajini poklone nuklearne bojeve glave

Poslanik Evropskog parlamenta Radoslav Sikorski smatra da bi zapadne zemlje trebalo da isporuče Kijevu nuklearno oružje radi jačanja odbrambenih sposobnosti zemlje.

Sikorski, koji je bivši ministar spoljnih poslova Poljske, rekao je da se Kijev odrekao svog nuklearnog potencijala nakon potpisivanja Budipeštanskog memoranduma 1994. godine, koji je, kako tvrdi, Rusija prekršila.

On kaže da Zapad, koji je bio među garantima bezbjednosti Ukrajine, ništa nije uradio kako bi nadoknadio gubitke, prenosi “Sputnjik”.

“Danas Rusi i još neki govore da to nisu bile garancije (njene nezavisnosti), ali su tada svi shvatali da će Ukrajina u zamjenu za to biti nezavisna zemlja u okviru granica koje su utvrđene još od SSSR-a. Ali, pošto je Rusija prekršila Budimpeštanski memorandum, smatram da bismo mi, kao Zapad, imali pravo da poklonimo Ukrajini nuklearne bojeve glave da bi mogla da odbrani svoju nezavisnost”, rekao je Sikorski za “Espreso TV”.

Ukrajina se odrekla nuklearnog oružja nakon potpisivanja Budimpeštanskog memoranduma 4. decembra 1994. kojim je zemlji garantovan teritorijalni integritet.

Dokument su, takođe, potpisale SAD, Velika Britanija i Rusija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *