EPISKOP NIKANOR PROKLEO BRNABIĆKU I GEJEVE: Zar ćemo da slušamo onu koja je dozvolila da joj brat bude otac sina?

Episkop banatski Nikanor je u svojoj besedi prokleo premijerku Anu Brnabić, ali i sve one koji će u septembru u Beogradu učestvovati na EuroPrajdu. On je praktično pozvao na nasilje i ubijanje pripadnika LGBT zajednice, jer je rekao da bi upotrebio oružje na njih.ž

Nikanor je Brnabićevu nazvao „ćerkom i unukom srpskih koljača“, a pozvao je i sveštenstvo i narod da se pobune protiv gej parade, tvrdeći da bi on lično podigao i oružje. U video snimku koji se deli po društvenim mrežama mogu se čuti skandalozne rečenice koje izgovara ovaj episkop.

– Hoćemo li dozvoliti da slušamo onu koja je sve oskrnavila u našoj zemlji, neću ni ime da joj spomenem? Onu koja je dozvolila da brat bude otac njenog sina? Hoćemo li to dozvoliti? Ona je niti naše vere, niti našeg porekla, već neprijatelj i ona danas da nam propoveda da ne postoje otac i majka. Ustaćemo svi protiv toga. Ja ću prvi. I kunem! Prokleću svakoga ko ovo propoveda. I oružje bih upotrebio da ga imam – rekao je između ostalog Nikanor.

Govor mržnje vladike naišao je na brojne osude na društvenim mrežama. I programski direktor Prajda Goran Miletić podsetio je da su ovakve izjave u suprotnosti sa važećim zakonima.

Ova izjava predstavlja veoma otvoreni govor mržnje prema LGBT zajednici, ali i prema Hrvatima i premijerki Srbije. Ključno pitanje je sada da li će se patrijarh distancirati i osuditi ovakvu izjavu, budući da je duboko u suprotnosti sa važećim zakonima Srbije, ali i sa hrišćanskim načelima koje propoveda SPC – rekao je Miletić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *