Dok građani proživljavaju najteže trenutke, ministar degustira jabuke

“Jednostavno mi nismo u mogućnosti u jednom momentu biti na više strana”, rekao je on

Situacija se usložnjava u opštinama na sjeverozapadu. Vanredno je u Novom, Kostajnici i Kozarskoj Dubici. Desetine domaćinstava su pod vodom, a brojni građani evakuisani su iz svojih domova. Šteta na poljoprivrednim gazdinstvima je potpuna, piše N1.

Padavine su najavljene i za danas, a s obzirom na to da vodostaji rastu neizvjesne su prognoze na terenu. Ta to vrijeme, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić degustira jabuke.

I to na panelu “Aktuelni izazovi tržišta voća sa ciljem unapređenja saradnje domaćih proizvođača voća sa supermarketima”, u organizaciji Udruženja voćara Republike Srpske.

Upitan zbog čega je danas u zgradi Vlade, a ne na terenu i među ugroženim građanima Minić se začudio.

“Ja sam danas trenutno ovdje i ukoliko niste slušali ili niste htjeli da čujete ja sam rekao da ću obići teren da ima Javna ustanova ‘Vode Srpske’, da ima Civilna zaštita Republike Srpske da smo neprestano u kontaktu, da sam i preksinoć bio u tom dijelu jednostavno mi nismo u mogućnosti u jednom momentu biti na više strana”, rekao je on, a potom nastavio da sve što se može uraditi rade “Vode Srpske”.

Osim toga, podcrtao je kako bi bilo logičnije pohvaliti ono što je urađeno na protoku rijeke Miloševice u Prijedoru zbog čega je dio grada uz korito te rijeke danas bez opasnosti od poplave, a onda je za sve okrivio i zakone fizike.

“Imamo oborinske vode, imamo ogromna padanja, imamo zakon fizike koji kaže da tolika ogromna količina vode ne može nestati, ona mora proći jednim dijelom kroz riječna korita, jednim dijelom kroz bujične vode. Mi smo mnogo više na terenu nego što to i mislite”, dodao je on tvrdeći i kako mu u u vrijeme dok govori vibrira telefon sa obavještenjima koje dobija “na svakih pola sata, sat”.

“Naravno da ćemo obići, ne trebate mene na to upozoravati. Danas je, odnosno juče tačno godinu dana od kada smo imali onu golgotu u Šamcu, tako da budite sigurni da sam prisutan i barem onoliko koliko treba da ne kažem više od toga”, nastavio je Minić.

Napomenut, da su Kostajnica, Bosanski Novi i Kozarska Dubica pod vodom drugi put u posljednjih šest mjeseci i upitan zašto na tom području nije učinjeno dovoljno na zaštiti stanovništva od nabujalih rijeka, Minić se dotakao klimatskih promjena.

“Teško je na ovakve elementarne nepogode, na ovakve klimatske promjene odgovoriti tim da vi napravite protočnost nekog riječnog korita neke rijeke koja ne može u količini ni u vremenu primiti tolike padavine”, rekao je ministar navodeći da se to dešava u cijelom svijetu, te kako se u Republici Srpskoj blagovremeno reaguje i kako je sada u toku realizacija šest projekata iz oblasti vodozaštite, ali da se nikada ne može reći da je urađeno dovoljno i da bi odgovor bio da svi nastoje da daju blagovremen odgovor da se ne desi što se dešavalo 2014.

“Ne može Vlada Republike Srpske ni jedna lokalna zajednica napraviti protočnost svih kanala da nema poplava. Moraju i građani jednostavno biti svjesni da živimo u jednom vremenu klimatskih promjena, a na drugoj strani svjedoci ste tamo gdje odete i napravite ekskluzivnu reportažu da su tu najčešće objekti koji su napravljeni u nebranjenim dijelovima, da su to najčešće objekti koji se nalaze u riječnim koritima. Morate jednostavno biti svjesni rizika, nema drugog odgovora”, pojasnio je ministar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *