Događa se nezamislivo: Rat se preselio u Rusiju

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je da je 2.500 stanovnika evakuisano i odvedeno u privremena skloništa u sportskim arenama dalje od granice. Još hiljade su otišle same od sebe, rekli su stanovnici u intervjuima.

Firefighters work at a house on fire following a shelling, which, according to the regional governor, was by Ukrainian forces, in the village of Sobolevka, Belgorod region, Russia, in this handout image released June 2, 2023. Governor of Russia's Belgorod Region Vyacheslav Gladkov via Telegram/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Sasvim iznenađujuće, rat se preselio iza granice s Ukrajinom na teritoriju Rusije. Bilo je to nezamislivo jer bi se u tom slučaju radilo o napadu Ukrajine na Rusiju, no ako te napade provode sami Rusi, onda to više nije slučaj. Nedavni upad ukrajinskih jedinica popunjenih Rusima ili ruskih jedinica koje se bore na strani Ukrajine, kako već ko želi tumačiti, nije bio tek izolovan incident.

Od tih dana sve do sada, dio Belgorodske oblasti odmah uz granicu s Ukrajinom, pod stalnim je napadima, poglavito mjesto Šebekino koje trpi stalne raketne udare ukrajinskih višecijevnih bacača raketa, piše Večernji.

Sasvim objektivno, reporteri Timesa provjerili su i izvijestili kako doista u Šebekinu nisu gađani samo vojni ciljevi, već i civilni, kao i infrastruktura. Čini se da u Moskvi ne razumiju što se ovdje događa.

Kad su dronovi doletjeli u Moskvu, odmah su se pojavile velike priče, bilo je u svim vijestima. A ovdje su ljudi na udaru mjesecima, i ništa, razočaran je jedan od žitelja Šebekina. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *