Dodiku prijeti zatvorska kazna

Milorad Dodik je na optuženičkoj klupi.

Poznat je kao najveći negator genocida u BiH, što je krivično djelo, ali Tužilaštvo BiH juče je optužnicu podiglo zbog jednog drugog krivičnog djela. Dok se čeka odluka suda o potvrđivanju ili odbijanju optužnice, pitanje je koliko su tužioci ozbiljni i koliko je kompleksno krivično djelo koje je Dodik počinio.

“Povodom vašeg upita, možemo potvrditi da je Tužiteljstvo BiH, podiglo optužnicu protiv Dodik Milorada (1959.) i Lukić Miloša (1987.), koji se terete za kazneno djelo-Neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz članka 203.a stavak 1. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH”, rekao je za Buku portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Navedeno krivično djelo odnosi se na Dodikov potpis na ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske kojim se odluke visokog predstavnika neće objavljivati. Ukaz je objavio Službeni glasnik Republike Srpske koji je i odbio da objavi odluke visokog predstavnika. Zbog toga će i v.d. direktora Službenog glasnika Miloš Lukić na optuženičku klupu.

“Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu ili opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spriječi odnosno na drugi način omete primjenu, provođenje ili izvršenje takve odluke”, navodi se u opisu krivičnog djela. Kazna zatvora u slučaju da se krivica dokaže je od šest mjeseci do pet godina.

Vrhunski pravnici/ce i advokati/ice za Buku kažu da iako je ovo prva optužnica za ovo krivično djelo i ne postoji sudska praksa, to neće biti problem za pravosudne organe jer je krivično djelo vrlo jednostavno.

„To nije kompleksno krivično djelo, dakle imate nametnute izmjene Krivičnog zakona od strane visokog predstavnika da se njegove odluke moraju poštivati, a te odluke kažu da se poništeni zakoni ne smiju objavljivati, i da se njegove odluke moraju obljavljiviti. Kad objavite zakon koji se ne smije objavljiviti, a ne objavite odluku visokog predstavnika koju morate objaviti samim tim ste ušli u zabranjenu zonu i očekuje vas sankcija pod uslovom da se provede postupak onako kako je zakon predvidio“, ocjenjuje za Buku advokat Ifet Feraget.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *