Dodik uzburkao javnost tvrdnjama o novoj britanskoj zavjeri

U zadnjih 15 dana četiri miliona funti je došlo iz Velike Britanije da se umreženim aktivnostima protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva pravi atmosfera progona.

Ovo je juče izjavio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na konferenciji za medije koju je sazvao zbog optužnice Tužilaštva BiH protiv njega i v.d. direktora “Službenog glasnika RS” Miloša Lukića.

Alibaba i 40 Britanaca

Osim što je iznio podatke o navodnim milionima koje su Britanci poslali za subverzivne djelatnosti protiv Srpske i njenog aktuelnog rukovodstva, Dodik je naveo i “izvršioce radova”, kako je nazvao pojedine medije iz Republike Srpske i Federacije BiH, a koji se, prema njegovim riječima, “izdajnički odnose prema Srpskoj”, te “podanički prema novcu koji dobijaju za takve stvari”.

– Znamo to i pratimo, a ovih dana ćemo obavijestiti i kako to izgleda – najavio je Dodik.

Navedene optužbe aktuelnog predsjednika Srpske na račun Britanaca i njihovih tajnih službi, koje su, ako je vjerovati lideru SNSD, opsesivno zaokupljene Republikom Srpskom i njenim političkim vođstvom, inače nisu novost.

Prije pet godina, uoči održavanja tadašnjih opštih izbora, Dodik je sa funkcije srpskog člana Predsjedništva BiH takođe upozoravao na “paklene planove” iz Velike Britanije, ali je tada, umjesto četiri miliona funti, u BiH došlo 40 britanskih agenata i specijalaca s gotovo istim ciljevima.

– Pod izgovorom da jačaju tu strukturu “Altea”, iz Velike Britanije poslali su navodnih 40 vojnika, a u stvari to je 40 specijalaca obučenih za društvene mreže, za stvaranje panike, a navedeno je da dolaze da pomognu navodno fer i poštene izbore – govorio je Dodik u julu 2018, tvrdeći da je svih 40 Britanaca raspoređeno u Republici Srpskoj i da se na njihovoj meti nalazi on, kao i ljudi koji “nisu spremni da mašu glavom na sve što kažu”.

“Najobičnija fikcija”

Komentarišući za Srpskainfo jučerašnje prozivke predsjednika Srpske na račun Britanaca, odnosno novca za koji tvrdi da je poslat s ciljem rušenja Republike Srpske i njene vlasti, politikolog Darko Kuzmanović ističe da ga to upravo neodoljivo podsjeća na “sagu o 40 britanskih obavještajaca”.

 Sve te stvari se isključivo trebaju posmatrati i tretirati kao najobičnija fikcija kakvih je bilo i ranije. U cijeloj ovoj priči, Dodikov primarni cilj je poistovjećivanje sebe sa Republikom Srpskom, jer i ptice na grani znaju da je to dobro oproban i efikasan recept kojim su se koristili Milošević, Husein, ali i još neki diktatori koji su se, zbog svojih propalih politika, skrivali iza leđa naroda i za svoje promašaje krivili svjetske zavjerenike i domaće izdajnike. Identičnu situaciju gledamo i danas u Republici Srpskoj gdje se svi oni mediji i slobodnomisleći ljudi, koji ne pristaju da budu dio vladajućih struktura, predstavljaju kao državni neprijatelji. Oni se konstantno markiraju kao izdajnici i kvislinzi uz staru parolu iz 30-ih i 40-ih godina prošlog vijeka: “Ako niste sa nama, protiv nas ste” – objašnjava Kuzmanović.

Osvrćući se na optužbe koje je Dodik juče izrekao i na račun američkog ambasadora u BiH, Majkla Marfija, koga je direktno prozvao da je učestvovao u pisanju optužnice protiv njega, Kuzmanović tvrdi da se i to isključivo treba posmatrati s aspekta realpolitike, uzimajući u obzir Dodikov, ali i “minuli rad” aktera koje sada optužuje.

Ne treba zaboraviti da je Dodik prije svega uz asistenciju međunarodne zajednice, u prvom redu SAD i Njemačke, kao vođa marionetske vlade Republike Srpske došao na vlast, a kada je međunarodna zajednica sa vlasti svrgnula legalno i legitimno izabranog predsjednika Nikolu Poplašena, Dodiku je to bilo sasvim u redu. Tada je bio onaj poslijeratni pokušaj pravljenja građanske BiH, a Dodik se sa svojom retorikom savršeno uklapao u tadašnju matricu i zapadne spoljnopolitičke planove vezane za Balkan. Sada, 25 godina kasnije, vremena su se malo promijenila i nekada veliki prijatelji na prvi pogled postali su neprijatelji koji se mrze i jedni o drugima govore sve najgore. Međutim, ako se bolje pogleda, od tog neprijateljstva nema baš ništa – tvrdi Kuzmanović.

Zapad cilja građane, ne političare

Dodaje da zapadni zvaničnici i politike, prema njegovim riječima, godinama unazad rade tačno one stvari koje Dodiku pomažu da se podizanjem rejtinga spasi političkog propadanja.

– Tako se tradicionalno zvaničnici SNSD stavljaju na crne liste pred svake izbore kako bi Dodik mogao da vrti priču o ugroženosti Srpske, donosi se Zakon o zabrani negiranja genocida, a uz sve to uvijek se nađe i tradicionalni saveznik SDA, koji je uvijek spreman da pritekne u pomoć. Lično, smatram da će ova optužnica poslužiti samo da bi se Dodiku po ko zna koji put vratio rejting. Mada, ukoliko se zaista zamjerio svojim zapadnim mentorima s kraja 90-ih, treba imati na umu da veliki igrači obično dugo trpe nestašluke svojih bivših đaka, ali da povratna reakcija dođe prije ili kasnije. Ako samo pogledamo za koliko kratko vrijeme i koliko efikasno su zapadnim sankcijama i intervencijama bile slamane pojedine regionalne sile, nije teško zaključiti da onog trenutka kad veliki odluče ostvariti svoje interese, tada prestaje priča, djeluje se konkretno, brzo, i rezultat se po nepisanom pravilu ostvaruje u veoma kratkom roku. Republika Srpska i Milorad Dodik u poređenju sa Miloševićevom Jugoslavijom, Sadamovim Irakom, Mubarakovim Egiptom ili Gadafijevom Libijom, koje su imale respektabilne ekonomije i raspolagale značajnom vojnom silom, nisu ni na nivou dječijih igračaka – kaže Kuzmanović.

Zbog toga, kako ističe, da Zapad zaista želi da svrgne vlast u Banjaluci, to bi, veli, bilo završeno za maksimalno dva mjeseca, ako ne i prije.

– Pogledajte kako je Rusija ekonomski izolovana od strane Zapada za kratko vrijeme – zaplijenjena je imovina tajkunima i političarima, presječene su transakcije, blokirani računi, Rusija je isključena iz SWIFT. Kod nas Zapad zaustavlja projekte od opšteg interesa i cilja građane, dok se finansijski tokovi vladajuće porodice i političkih partija ne diraju – zaključuje Kuzmanović.

Srpskainfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *