DODIK SAZVAO VANREDNI SASTANAK

Milorad Dodik sazvao vanredni sastanak

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, na radno-konsultativni sastanak predstavnike institucija Republike Srpske i predsjednike parlamentarnih političkih stranaka iz Republike Srpske, povodom najnovije, kako se navodi u saopštenju, “antiustavne odluke takozvanog Ustavnog suda BiH”

Sastanak će biti održan u administrativnom centru Vlade Republike Srpske, a ne u Palati Predsjednika RS:

Posdjetimo, Ustavni sud BiH je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici donio Odluku o izmjeni Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i brisao odredbu člana 39. tih pravila.

Član 39. (Obavezno odgađanje sjednice) Sjednica Ustavnog suda u plenarnom sazivu kojoj ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je  izabrao Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i

najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike  Srpske se odgađa s tim da će se, u slučaju ponavljanja iste situacije

bez opravdanih razloga, naredna sjednica održati. Ovo znači da su se zakazivanje i održavanje plenarnih sjednica do  sada mogle usporavati činjenicom da ne postoji dovoljan broj sudija iz  jednog ili oba entiteta pa bi se u tom slučaju sjednica otkazala, ali je  naredni put mogla biti održana, osim kada za odgađanje ne bi postojao  neki drugi opravdan razlog.

Izmjenama pravilnika član 39 je izbrisan i odgađanje  sjednica neće biti moguće.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *