Dodik bacio kletvu u skupštini! “Ko ovo ne podrži od Srba, neka je”…

Onaj ko od Srba ne bude glasao za veto srpskog člana Predsjedništva BiH, neka je proklet.

Ovo je u Narodnoj skupštini Republike Srpske poručio predsjednik RS Milorad Dodik, samo minut ili dva nakon što je pristojno zamolio narodne poslanike da glasaju protiv preglasavanja u Predsjedništvu BiH.

Nakon što je sa svog mjesta negodovao poslanik Nebojša Vukanovoć, nazivajući to prijetnjom, Dodik je odgovorio da “njemu nije ni rekao da je Srbin”.

Ne zamjeram Bošnjacima, dajte Salkiću neka kaže šta hoće. Ali, ne razumijem nijednog Srbina koji će biti na drugoj strani. Od vas sam slušao svašta o sebi. Ali, danas bih bio ponosan ako će Vukanović biti dio ove većine. A kasnije, biće vremena da se ja i ti, na razne načine… Ja mogu da bacim razlike ako je RS u pitanju. Ako ti ne možeš, ja mogu. Ako nisi pročitao zaključke Predsjedništva BiH, traži pauzu pet minuta. Nastavite po Dodiku, nakon sat vremena, kao i do sada. Bojim se samo da ću jednog dana, ako te slučajno sretne… nisam siguran u ishod. To se ja bojim, bio predsjednik, ne bio predsjednik. Ljudi, potrebno nam je da brzo djelujemo. Onaj ko ne bude od Srba unutra, neka je proklet – ponovio je Dodik.

Vukanović je odgovorio da niko nema pravo da drugima crta metu na čelu ili da baca prokletstvo, “pa taman da je patrijarh”.

Prije sat vremena je počelo sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH. Došli su geometri RS da otimaju parking u slučaju Autoprevoz. Da imate obraza, mi bismo sada bili svi tamo. O dnevnom redu pričam, o nepoštovanju zaključka NSRS. Upravo se u ovom trenutku sprovodi odluka Ustavnog suda BiH, 300 metara odavde, a mi ćutimo. Ako vam je mrzak zapad, zašto ćutimo na zločine nad Palestincima? Zašto je jevrejska zastava na Palati predsjednika? Zašto mediji koje finansira Vlada RS objavljuju intervju s američkim ambasadorom – pitao je Vukanović prije nego što mu je isključen miktofon.

Dodikova je ipak bila posljednja, te je u odgovoru Vukanoviću rekao da, možda najviše od svih, ima političkog iskustva i osjećaja za trenutak.

Prvo, to nije odluka US BiH, nego odluka Vrhovnog suda RS. Ali, ja znam vaš stav i patološku mržnju prema svemu što radimo. Da nije bilo mene i ove ekipe, RS bi danas bila prazno slovo na papiru. Ona se sada nalazi u završnoj fazi napada od strane američke ambasade, jednog dijela EU i bošnjačke političke elite – rekao je Dodik.

Kako kaže, još na studijima je naučio da političke procese koji su upereni protiv vas prvo morate zaustaviti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *