Djeca se truju, stvaraju ovisnost, nadležni ćute!

Nova pošast hara Republikom Srpskom, ako se za nešto što se već nekoliko godina slobodno prodaje, može  uopšte i reći da je novo. Da je pošast slažu se svi, ali niko od nadležnih do sada nije mrdnuo prstom da se zaustavi trovanje djece i stvaranje vojske novih ovsnika.

Portal BLMojGrad uradio je istraživanje u jednoj od banjalučkih osnovnih škola o električnim cigarama popularno nazvanim “Vejp”. Podaci do kojih smo došli na uzorku od ukupno 264 učenika sedmog, osmog i devetog razreda su šokantni ali nažalost i očekivani. Gotovo svi anketirani osnovci od 13, 14 i 15 godina (7,8 i 9 razred), znaju šta je “Vejp” ili 98,8 odsto.

Na pitanje da li ste ikada koristili “Vejp” , sedmaci su odgovorili da ih je nešto više od 7 odsto pušilo “breskvicu”, kako u neformalnom razgovoru u zavisnosti od ukusa nazivaju ove električne cigare. Čak 30 odsto osmaka je probalo Vejp i 19 odsto učenika završnog devetog razreda.

Pitanje, iako je anketa bila anonimna a na koja su osnovci zasigurno najslobodnije odgovorili glasilo je “Da li poznajete nekoga od svojih vršnjaka ko koristi Vejp”?
Čak 93,5 odsto učenika devetih razreda odgovorilo je potvrdno, 88 odsto osmaka i 70 odsto sedmaka!

Ova mini anketa je dokazala ono čega su svi svjesni, ali niko ne reaguje. Električne cigare su preplavile osnovne škole.

Razloga za to je mnogo, a najveći leži u činjenici da niko od nadležnih i plaćenih od tih istih roditelja u Republici Srpskoj ne radi svoj posao ne reaguje na očigledan problem i pošast koji hara među mladima. “Vejp” u Republici Srpskoj se uopšte ne tretira kao duvanski proizvod i samim tim ne podliježe zabrani prodaje maloljetnim licima.
Niko od nadležnih ni ne zna šta se nalazi u tim proizvodima, ne radi se analiza ni kontrola sastava “Vejpa”. Carini se i prodaje kao roba za opštu upotrebu. Slobodno se reklamira. U trgovinama i kioscima se ti proizvodi nalaze na najistaknutijim mjestima pored kase, odnosno prodajnog otvora na kiosku uz lizala i slatkiše.

O ovoj problematici, odnosno zaštiti naše djece po svom statutu, trebalo bi da se brinu, Ministarstvo zdravlja RS, Institut za javno zdravstvo, Nacionalni koordinator za borbu i prevenciju duvanskih proizvoda. Sve njih smo kontaktirali, tražili informacije kako o proizvodu tako i o tome šta su oni uradili po pitanje zaštite najmlađih. Odgovore i prepisku sa njima objavićemo u narednim tekstovima. Naš opšti utisak je da po ovom pitanju ili bolje rečeno problemu nisu radili ništa ili gotovo ništa a što najbolje potvrđuje rasprostranjenost “Vejpa” među najmlađom populacijom.

Portal BLMojGrad će insistirati i koristiti sva pravna i druga sredstva da se reguliše ova oblast, sa krajnjim ciljem da se strogo zabrani prodaja maloljetnim licima, da se zabrani reklamiranje ali i da se edukuju kako djeca tako i roditelji o rizicima i opasnostima po zdravlje koje izaziva pušenje tih proizvoda.

Cilj nam je da prestanemo bježati od problema pozivajući se na “tuđi” nerad, da se suočimo i riješimo ovaj problem. Mi nećemo nikoga lično targetirati, (neka odgovornost istih, utvrđuju oni kojima je to posao), ali ćemo insistirati da se ovaj problem riješi, zakonski uredi i da se prestane prebacivati odgovornost sa institucije na instituciju.

BLMojgrad

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *