DETALJI JEDNE OD NAJVEĆIH PREVARA U BiH!

U akciji ”Pandora” policijske agencije izvršile su racije i zatvorile 12 kol-centara, među kojima su i kol-centri u BiH, za koje se sumnja da su umiješani u više hiljada telefonskih prevara, saopštio je Evropol.

Akcija je sprovedena sredinom aprila u Njemačkoj, BiH, Albaniji, takozvanom Kosovu i Libanu. Na dan akcije uhapšena je 21 osoba, dok je operacijom obuhvaćeno ukupno 39 osumnjičenih.

– U akciji je razbijena kriminalna mreža koja je odgovorna za prevare hiljade žrtava. Radilo se o više načina prevare od šokantnih lažnih ”policijskih poziva” do veoma ubjedljivih investicionih, pa čak i ljubavnih prevara – saopštio je Evropol.

Naglašavaju da su tokom realizacije akcije istražioci prikupili veliku količinu dokaza kao što su dokumenti, memorije, novac i imovina vrijedna oko milion evra. Zaplijenjen je i veliki broj elektronskih podataka koji će istražiocima omogućiti da dobiju informacije o potencijalnim prevarantima i drugim kol-centrima umiješanim u prevare.

Istraga u ovom predmetu je započela u Njemačkoj i prerasla je u operaciju ”Pandora” u kojoj je otkriveno 39 osumnjičenih u pet zemalja.

– Operacija ”Pandora” pokrenuta je sa blagajnikom banke u Frajburgu, od koga je klijent u decembru 2023. godine zatražio da podigne više od 100.000 evra u kešu. Bankar je postao sumnjičav i ubrzo je saznao da je klijent postao žrtva prevare ”lažnih policajaca”. O svemu je obavijestio istražne organe koji su spriječili žrtvu da preda novac prevarantima – navodi se u saopštenju Evropola.

Pojašnjavaju da je policija Frajburga uhapsila osumnjičene koji su trebali da preuzmu novac.

– Telefonska linija žrtve stavljena je pod nadzor. Istražujući ovaj pojedinačni slučaj istražioci su ubrzo shvatili da se telefonski brojevi, koje su koristili osumnjičeni, mogu povezati sa preko 28.000 prevara za samo 48 sati – navodi Evropol.

Istraga je potom proširena i došlo se do podataka da su se počinioci, koji se nalaze u različitim državama, bavili sa više različitih telefonskih prevara.

Prevaranti bi se u pozivima žrtvama predstavljali kao rođaci, zaposleni u banci, agenti za korisničku podršku ili policajci. Koristeći razne taktike manipulacije, oni bi prevarili svoje žrtve kako bi im izvukli novac. Počevši od lažnih obećanja o isplatama na lutriji, mogućnostima ulaganja, zahtjevima za naplatu dugova, prevarama sa pripejd karticama, prevaranti su nemilosrdno ciljali svoje sledeće potencijalne žrtve – ističe se u saopštenju.

Kako se istraga širila istražioci su otkrili kol-centre koji su se nalazili u BiH, Albaniji, takozvanom Kosovu i Libanu.

– Ova kriminalna mreža uspostavila je svoju operaciju na koordinisan način, fokusirajući se na različite prioritete u svakoj zemlji. Prevare sa naplatom dugova uglavnom su vršene u BiH. Pozivi u vezi sa prevarama sa onlajn bankarstvom upućivani su sa teritorije Kosova, investicioni prevaranti su žrtve pozivali iz Albanije, dok su za prevare sa pripejd karticama bili zaduženi prevaranti u Libanu – naglašava se u saopštenju.

Policijski službenici su uspjeli da u realnom vremenu uprate pozive koji su dolazili iz ovih kol-centara. Od decembra 2023. više od stotinu službenika je radilo na tome i otkrili su oko 1,3 miliona spornih poziva.

– Istovremeno je praćeno do 30 razgovora. Policija je uspostavila svoj kol-centar za suzbijanjekriminalnih aktivnosti. Radilo se u smjenama i primarni cilj istražioca je bio da spriječe prevaru. Čim je otkriveno da svako ko primi poziv može postati žrtva prevare, policija je stigla da upozori potencijalne žrtve. Za samo četiri mjeseca identifikovano je preko 7.500 spornih poziva, a istražioci su uspjeli da spriječe finansijski gubitak za žrtve u preko 80 odsto slučajeva, a procjenjuje se da bi potencijalna šteta iznosila preko 10 miliona evra – saopštio je Evropol, piše ATV.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *