Brnabić: Posjeta Lavrova dovela Srbiju u jako komplikovanu situaciju

Dolazak ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova u Beograd 6. i 7. juna doveo je Srbiju u situaciju koju je premijerka Ana Brnabić u nedjelju ocijenila kao “jako komplikovanu”, dok pojedine opozicione stranke i civilno društvo traže otkazivanje posjete.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Brnabić je za komercijalnu provladinu TV Pink rekla da posjeta Lavrova stavlja Srbiju u “jako tešku situaciju”, jer “u ovom trenutku niko u svijetu ni s kim ne želi ni razgovarati”, a “još manje” se uzajamno čuti.

“Kad imate posjetu na tako visokom nivou, pomislili biste da su ljudi, naročito u kriznim vremenima kakva su danas, kad je svijet na rubu Trećeg svjetskog rata, zainteresovani da čuju njegove pozicije, koliko god se ne slagali sa njim i mislili da su pogrešne i da nisu sukladne međunarodnom pravu”, rekla je Brnabić.

Ona je ocijenila da se “ne može napraviti korak ka miru”, ako se ne razgovara i ako se sve strane ne čuju.

“Postoji valjda nešto što trebate čuti. Postoji valjda, bar neki prostor za dijalog“, rekla je Brnabić.

Ona je s čuđenjem ocijenila kako je “doista nevjerovatno da je situacija u Evropi i u svijetu takva da se predsjednik jedne države (Vučić) treba baviti takvim stvarima”, poput logistike oko putovanja jednog ministra vanjskih poslova o kojoj ovisi da li će doći ili ne“.

Brnabić je za TV Pink rekla da su u pitanju problemi s „preletima“, ne navodeći može li se to dovesti u vezu s međunarodnim sankcijama kojima su obuhvaćeni najviši ruski dužnosnici i ruski letovi.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u petak kako ne isključuje mogućnost da bi posjet ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Beogradu u ponedjeljak i utorak mogao ugroziti posjet njemačkog kancelara Olafa Sholza, koji se očekuje u petak 10. lipnja.

“Ništa ne isključujem”, odgovorio je Vučić novinarima na pitanje bi li ranije dogovoreni dvodnevni boravak Lavrova u Beogradu mogao ugroziti posjet šefa njemačke vlade.

Brnabić je, pak, danas istaklameđunarodnu poziciju Srbije, ocijenivši da je mogu posjetiti i  ruski šef diplomatije i predsjednik vlade bilo koje druge zemlje, te i njemački kancelar Sholz.

“Nekako je to teška, teška pozicija, a opet, ja mislim najispravnija moguća”, ocijenila je premijerka.

Istodobno, na srbijanskoj političkoj sceni i dalje se čuju sporadične poruke državnom vrhu da je posjet Lavrova neprimjeren trenutku u kojem već duže od 100 dana traje ruska invazija na Ukrajinu.

Vođa nevladinog udruženja Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović istakao je u nedjelju da Srbija treba otkazati posjetu Lavrova, ocijenivši da je “saradnjom s Putininovim režimom, Srbija izabrala da bude na pogrešnoj strani istorije” i da je “ucijenjena” cijenom i snabdjevanjem ruskim plinom.

Božović drži i da najavljeni sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika s Lavrovom u Beogradu “šalje loše signale da Srbija nastavlja narušavati suverenitet” BiH,  te da se “netransparentni sastanak” Dodika i Lavrova faktički radi “iza leđa Bosni i Hercegovini”.

“To ne doprinosi stabilizaciji prilika i stvara veliki strah od Srbije u regiji. Srbiju će kontakti s Putinovim režimom skuplje koštati nego da je platila plin po punoj cijeni”, zaključio je Božović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *