Bračni par iz Banjaluke NAKON 15 MJESECI PUŠTEN IZ PRITVORA: Sud prihvatio ZAHTJEV ADVOKATA i nalaz psihijatra “Nema opasnosti da će ponoviti krivično djelo”

Okružni sud u Prijedoru ukinuo je pritvor Iliji i Božani Kovačić iz Banjaluke koji su se u pritvoru nalazili od februara prošle godine, saznaje Srpskainfo.

Odlučujuću ulogu u puštanju bračnog para koji se tereti za pokušaj ubistva komšija, imali su zahtjev njihovog branioca Saše Labotića i nalaz subspecijaliste sudske medicine izveden na prošlom ročištu, na zahtjev odbrane.

Optuženima su ujedno izrečene mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta, te su im oduzeta lična dokumenta.

pritvor
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kako se Srpskainfo već pisala, vještaci odbrane bračnog para Ilije i Božane Kovačić, utvrdili su nakon psihijatrijske analize da ne postoji opasnost da će optuženi ponoviti djelo ili počiniti neko drugo, teže krivično djelo.

Bračni par Ilija i Božana Kovačić, roditelji dvoje djece, od februara prošle godine nalaze se u pritvoru pod optužbom da su pokušali ubiti komšiju u mjestu Kriva Rijeka kod Kozarske Dubice.

U nastavku suđenja u Okružnom sudu u Prijedoru psihijatrijsko vještačenje za optuženu Božanu utvrdilo je između ostalog, da je optužena u vrijeme izvršenja krivičnog djela bila u stanju privremene duševne poremećenosti, koje je nastalo zbog izloženosti stresnim faktorima.

Vještak odbrane je ujedno zaključio da optužena nije sklona nasilnom ponašanju, te je zaključio da ne postoji opasnost da bi Božana mogla ponoviti krivično djelo.

Nalaz vještaka psihijatra za optuženog Iliju Kovačića između ostalog navodi, da optuženi u vrijeme krivičnog djela, a zbog emocionalne nestabilnosti, nemogućnosti kontrole impulsivnosti, te povišene emocionalne napetosti, nije bio u mogućnosti da shvati značaj djela i upravlja svojim postupcima.

Optuženi Ilija Kovačić ujedno ima i emocionalno nestabilni poremećaj ličnosti zbog kojeg mu je svojevremeno prekinut i vojni rok.

Optužnica

Prema navodima iz optužnice Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, slučaj koji je kvalifikovan kao pokušaj ubistva dogodio se 4. februara prošle godine u mjestu Kriva Rijeka kod Kozarske Dubice, a motiv za netrpeljivost između aktera koja je kulminirala pucnjavom jesu narušeni komšijski odnosi čije se parcele nalaze jedna uz drugu.

Prvo je kako se navodi, kritičnog dana oko 15 časova, optuženi Ilija parkirao svoj automobil i to, kako precizira tužilaštvo, na izlaz sa parcele na kojoj su već bila parkirana vozila oštećenih Siniše Janjetovića i njegovog zeta Dušana Vukote. Oko 17.30, Vukota dovozi traktor kojim namjerava da pomjeri auto Kovačića. U tom trenutku nailazi Ilija držeći mobilni telefon u desnoj ruci i snima Dušana Vukotu, ali i ostale prisutne. Tada reaguje Siniša Janjetović i udarcem izbija telefon iz ruke Iliji, ali je optuženi drugom rukom, iz jakne izvadio plinski pištolj „Zoraki“ i uperio ga prema Janjetoviću, koji mu pokušava oduzeti pištolj. Ilija je ispalio tri metka povlačeći se unazad. Vukote ubrzo obaraju Iliju na zemlju, a onda se na mjestu obračuna pojavljuje Ilijina supruga Božana. Ilija traži od Božane da puca u vazduh, što ona i čini, a zatim, kako se navodi u optužnici, da puca u onog koji drži Iliju na zemlji.

U tom trenutku oštećeni Dušan Vukota udara Božanu metalnom šipkom u glavu i preskače ogradu, pokušavajući da od Božane otme pištolj. Tada je Božana, kako navodi optužnica, u namjeri da ubije oštećenog Dušana, iz neposredne blizine ispalila dva metka od kojih jedan metak pogađa u šaku Dušana Vukotu, a drugi u grudni koš, zaključeno je u optužnici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *