BANJALUČANKA OSTALA BEZ 13.700 EVRA Žene na dejting sajtovima traže srodnu dušu, pa ostanu i bez ljubavi i bez para

Na društvenoj mreži na kojoj imam profil svakog jutra me dočeka nekoliko zahtjeva za prijateljstvo, koje šalju “penzionisani oficiri Armije SAD” ili naočiti “bankari i investitori” u najboljim godinama

Banjalučanka ostala bez 13.700 evra, jer je vjerovala „udvaraču“ sa interneta, za kojeg se ispostavilo da je – lažni profil. Žena iz Pule na dejting sajtu upoznala “turskog glumca”, koji ne postoji, i na više računa mu uplatila ukupno 10.000 evra.

Ovo su samo neki primjeri prevara na koje nasjedaju naivni muškarci i žene, koji preko interneta traže srodnu dušu. Čak i ako to ne traže, “udvarači” se sami nude.

Na društvenoj mreži na kojoj imam profil svakog jutra me dočeka nekoliko zahtjeva za prijateljstvo, koje šalju “penzionisani oficiri Armije SAD” ili naočiti “bankari i investitori” u najboljim godinama. Naravno, te zahtjeve ne prihvatam, jer mi je jasno o čemu se radi – kaže jedna sredovječna Banjalučanka.

Ona navodi da je nekoliko puta, iz čiste radoznalosti, poslane slike “udvarača” provukla kroz internetski alat za provjeru fotografija, i očekivano, ispostavilo se da se slika i ime “ne poklapaju”.

Iz nekog razloga ovi prevaranti su procijenili da ja znam engleski, da imam novaca i da tražim partnera, a ništa od toga nije tačno – kaže u šali ova Banjalučanka.

Ali, krađa novca od naivnih samo je jedna od opasnosti koje vrebaju sa interneta.

Kako je na edukaciji “Zaštita podataka na aplikacijama za upoznavanje” istakao mladi pravnik Igor Panić (24), korisnici dejting sajtova rizikuju i da budu zloupotrijebljeni njihovi lični podaci, uključujući i podatke o zdravlju.

Panić kaže da aplikacije za upoznavanje skupljaju brojne podatke koji nisu neophodni za rad tihplatformi.

– Među tim podacima su i stalna lokacija, načini plaćanja, ukoliko se koristi “free trial” ili “premium verzija”, te lični kontakti, poput broja telefona ili e-mail adrese. Neke aplikacije prikupljaju i informacije o zdravstvenom stanju svojih korisnika i korisnica – istakao je Panić.

Edukacija, koja je nedavno održana u Sarajevu, dio je projekta čiji je cilj odgovorno ponašanje na internetu, a pogotovo na platformama za upoznavanje.

Igor Panić, koji je autor projekta, istakao da je ideja za povođenje ovakvih edukacija nastala zato što su pojedine aplikacije za upoznavanje u posljednjih nekoliko godina, bez prethodne saglasnosti, objavljivale senzitivne i lične informacije svojih korisnika i korisnica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *