Banjalučanin TRAGIČNO IZGUBIO ŽIVOT: Porodica tužila poslodavca i TRAŽI ODŠTETU “Poslali su ga na krov, a imao je EPILEPSIJU”

U banjalučkom Osnovnom sudu za sutra je najavljen nastavak ročišta po tužbi porodice bivšeg borca Vojske Republike Srpske i tragično nastradalog Gorana Vidovića iz Banjaluke protiv firme Integra inženjering.

Nakon Goranove smrti, njegova porodica, supruga i dvojica maloljetnih dječaka ostali su i bez krova nad glavom i trenutno se suočavaju sa teškim životnim okolnostima.

Ono što ih boli jeste način na koji se prema cijelom tragičnom slučaju i gubitku odnosio i odnosi poslodavac, tačnije firma Integra inženjering.

Komandanti i saborci poginulog Gorana Vidovića iz 16. Krajiške motorizovane brigade Vojske RS
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Istovremeno, bivši komandanti i brojni saborci pokojnog Vidovića iz 16. Krajiške motorizovane brigade Vojske RS, jednoglasni su u stavu da neće dozvoliti pritisak na sud i da porodica pokojnika živi na rubu egzistencije.

Tragičan pad

Pokojni Goran Vidović je od 2004. godine bio zaposlen u firmi Integra inženjering.Vidović je prema ugovorima o radu bio raspoređen kao rukovalac građevinskom mašinom za talpe (šipove). Prvi težak pad na gradilištu Vidović je imao još 2010. godine, a usljed teške povrede glave dobio je epilepsiju.

Komisija Fonda PIO odmah je naložila da Vidović više ne može rukovati mašinama, ali da sa preostalom radnom sposobnošću može i to sa punim radnim vremenom, obavljati druge poslove koji bi odgovarali njegovoj stručnoj spremi. Dakle, bio je isključen rad pored strojeva, na nezaštićenoj visini i drugim mjestima na kojima bi Vidović mogao ugroziti svoj ili tuđi život.

Nažalost, Vidović je u julu 2020. godine doživio tešku nesreću na radu, kada je pao sa građevine i podlegao teškim povredama.

Pravni zastupnik porodice Dario Sandić, objasnio je da je Goran Vidović preminuo 24. jula 2020. godine, nakon što je pao sa krova hotela Integra na kojem je montirao sistem za grijanje i hlađenje.

– Prema ugovoru o radu koji je bio na snazi u vrijeme smrti Gorana Vidovića, isti je bio zaposlen i raspoređen na poslove rukovodilac građevinskom mašinom. Imajući u vidu da je Vidović kritičnog dana bio na krovu i nije upravljao nikakvom mašinom, a po nalogu poslovođe gradilišta Integra inženjeringa, jasno je da je isti radio van svog radnog mjesta. Toga dana, Goran Vidović je mijenjao kolegu po nalogu poslovođe. Prilikom vršenja poslova na građevini, radnici nisu imali propisanu zaštitnu opremu. Iz Izvještaja o povredi na radu jasno se vidi da se radi o padu za vrijeme radnogvremena- objasnio je Sandić.

Srpskainfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *