BANJA LUKA U SUZAMA Profesorica Zlata Marjanović izgubila bitku za život

Zlata Marjanović, docent na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, preminula je juče u Beogradu.

Marjanovićeva je preminula poslije duge i teške bolesti, navedeno je na sajtu Univerziteta u Banjaluci.

Dr Zlata Marjanović rođena je 12. aprila 1966. godine u Beogradu.

Na Katedri za etnomuzikologiju Fakulteta muzičkih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu diplomirala je 1990. godine. Na istom fakultetu je magistrirala 1997. godine, sa radom „Vokalna muzička tradicija Boke Kotorskeˮ i doktorirala 2013. godine na temu „Narodna muzika Boke Kotorske i Crnogorskog primorjaˮ.

Između 1998. i 2004. godine radila je kao etnomuzikolog u Ansamblu narodnih igara i pesama Srbije „Koloˮ. Od 2005. godine radila je kao profesor etnomuzikologije, tradicionalnog pjevanja, tradicionalnog sviranja i narodnih ansambala na Odseku za tradicionalnu muziku u SMŠ „Stevan Mokranjacˮ u Kraljevu, bilježeći brojne uspješne nastupe u zemlji i inostranstvu (Sloveniji, Crnoj Gori, Slovačkoj, Norveškoj itd). Od 2018. godine radila je kao docent na Katedri za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Još od studentskih dana istraživala je probleme vokalne, vokalno-instrumentalne i instrumentalne tradicije u Crnoj Gori (Boka Kotorska, primorje sa zaleđem, Cetinje i okolina) i Srbiji (istočna, jugoistočna i sjeverozapadna Srbija, jugoistočno Kosovo). Oblasti njenog interesovanja bile su istorijski izvori u etnomuzikologiji, primijenjena etnomuzikologija, promjene u tradicionalnoj muzici potekle iz odnosa arhaičnog i savremenog, posebno u okviru kulture Boke Kotorske, dijelova Crnogorskog primorja i kontinentalnih dijelova Crne Gore.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *