Avion na letu iz Srbije pao u Grčkoj: Letjelica bila puna eksploziva i municije

Avion, koji je navodno imao liniju iz Srbije za Jordan ili Iran, srušio se sinoć oko 23 časa kod Kavale u Grčkoj, te su vatrogasne ekipe i vozila hitne pomoći odmah upućeni na mjesto pada, dok je u okolnim selima prekinuto snabdjevanje električnom energijom.

Prema prvim informacijama, riječ je o ukrajinskoj letjelici koja je obavljala komercijalni (teretni) let iz Srbije za Jordan i u kojoj su bile tri osobe. Avion je izdao signal za pomoć atinskom FIR i želeo je da izvrši prinudno slijetanje u Kavalu, pošto je jedan od njegovih motora otkazao i zapalio se, ali je ubrzo nakon toga izgubljen sa radar i srušio se zapadno od Kavale.

Letjelica se, kako se vidi na objavljenim snimcima, zapalila i uslijedila je eksplozija, dok se navodi kako je razlog za to taj što je avion bio pun eksplozivom i municijom.

Vatrogasna jedinica saopštila je da je na licu mjesta 15 vatrogasaca sa sedam vozila i da se kreću snage 2. i 4. EMAK. Gradonačelnik Pangajua Filipos Anastasijadis poziva stanovnike da se udalje, upozoravajući na kontinuirane eksplozije.

Prema pisanju grčkih medija, riječ je o avionu koji je nosio municiju. Zbog toga su odjekivale eksplozije.

Grčki sajt Voria navode i da je sadržaj koji se nalazio letjelici “veoma opasan”. Vatrogasno-spasilačke ekipe zbog neprekidnih eksplozija ne mogu da priđu mjestu na kome se srušila ukrajinska letjelica, dok se očekuju pirotehničari iz grčke vojske.

Novinar Vaso Morali je na Fejsbuku napisao da je avion pri padu pokidao i dalekovod:

– Oko 22.50, avion u plamenu je pao na zemlju, prema svjedočenjima očevidaca, istočno od Niksijanija (vjerovatno između Paleohorija i Antifilipja), i vjerovatno je pri padu zakačio dalekovod. Uslijedila je eksplozija, vidio se veliki bljesak, a odmah zatim je nestalo struje u Nikisijaniju, Georgijaniju, Agios Kristoforosu i Paleohoriju – navodi se u objavi.

Prema novim informacijama, struje nema ni u Hortokopiju.

Kako piše Flightradar24, avion je letio iz Niša za Aman, u pitanju je ukrajinski avion, firma Meridian Ltd. Avion An-12BK, koji se srušio, prvi put je poletio 1971. godine Počeo je da služi u Meridanu ranije ove godine, navodi Flightradar24.

Meridian LLC je osnovana 11. jula 2003. godine, i jedna je od prvih privatnih avio-kompanija u Ukrajini, a međunarodni status je dobila registrovanjem u ICAO (Međunarodna organizacija civilne avijacije), dobivši odzivni znak MEM. Poslovna aktivnost kompanije je, kako piše na njihovom zvaničnom sajtu, usmjerene na prevoz tereta na domaćim i međunarodnim rutama, piše Blic.

Kompanija trenutno operiše samo sa avionima Antonov AN-12. Meridian LLC trenutno obavlja čarter kargo letove širom svijeta, po ugovorima sa vladinim i nevladinim organizacijama, za prevoz humanitarne pomoći. Meridian blisko sarađuje sa Ujedinjenim nacijama i NATO paktom, na hitnom prenosu vojnih sredstava, piše na njihovom sajtu.

Izvor: Srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *