AUSTRIJA: Državljanka BiH optužena za pokušaj ubistva bivšeg partnera

Javno tužilaštvo Salcburga danas je podiglo optužnicu protiv državljanke Bosne i Hercegovine (43) koja je pokušala da ubije bivšeg partnera, izbovši ga nožem.

epa08793975 Austrian police arrive at the scene after a shooting near the Stadttempel’ synagogue in Vienna, Austria, 02 November 2020. According to recent reports, at least one person is reported to have died and three are injured in what officials treat as a terror attack. EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Drama se dogodila oktobra, 2023. godine, u stanu pored salcburške Centralne stanice.

Kako prenose austrijski mediji, državljanka BiH pojaviće se pred sudom 2. jula, a optužena je za pokušaj ubistva. Optužnica je objavljena danas, a do ovog krivičnog djela je došlo nakon svađe sa bivšim partnerom. 

U optužnici, koja je napisana na 13 strana, navodi se da je riječ o ženi koja već ima šest ranijih osuđujućih presuda. Ona je sa žrtvom bila u turbulentnoj vezi posljednjih 15 godina. Žrtva je, nakon tri uboda, uspjela da pobjegne iz stana, a prvog prolaznika je zamolio da pozove  policiju. U prvi mah, žrtva je rekla da ga je napao stranac, kojeg ne poznaje.

Međutim, detaljnom istragom inspektori su otkrili da je pozadina svega zločin iz strasti. Nakon što je optužena privedena, ona je priznala da se posvađala sa bivšim. Kasnije se ispostavilo da je cijeloj ovoj drami prisustvovala i prijateljica optužene.

Pored svjedoka, inspektori su pronašli i glasovne poruke, koje razotkrivaju optuženu, a koje su nabijene nevjerovatnom mržnjom: ”Kunem se, izbošću ga, ubiću ga!” – sadržaj je jedne glasovne poruke koju je poslala nekoliko sedmica prije pokušaja ubistva. Sličnu poruku je poslala i dan nakon izbadanja.

Austrijski mediji prenose da, ukoliko optužena bude osuđena, čeka je do 20 godina kazne, a možda čak i doživotna robija, prenose Nezavisne novine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *