“Ako je i od Stevandića, previše je” Opozicioni poslanici opleli po predsjedniku Narodne skupštine

Odgovor koji je predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić dostavio danas Klubu poslanika SDS-PDP-Lista za pravdu i red je krajnje nepriličan funkciji koju obavlja, odnosno predsjedniku najviše zakonodavne institucije Republike Srpske, budući da predsjednik NSRS, da se kulturno izrazimo, izbjegava da prizna istinu, saopšteno je iz Kluba poslanika SDS-PDP-Lista za pravdu i red u PD PS BiH.

Uovom Klubu kažu da, iako ih Stevandić, koji bi sa funkcije koju obavlja trebao da štiti NSRS i njen dignitet, a ne prevarantsku politiku koalicije kojij pripada i njegova stranka, uvjerava da zaključci koje je izglasala Narodna skupština nisu prekršeni, jer su ministri iz Republike Srpske na sjednici Savjeta ministara „predstavili“ Zakon o Ustavnom sudu BiH, lako je provjerivo da prvi čovjek NSRS govori neistinu.

– Jednostavnim uvidom u dnevni red i saopštenja nakon sjednice Savjeta ministara, jasno je da se o tom zakonu uopšte nije govorilo, što je i potvrdio zajednički SNSD -Trojka ministar Sevlid Hurtić koji je demantovao svoje kolege koji su to pokušali da plasiraju u javnost. Da ne govorimo o tome da je „predstavljanje“ zakona neki novi pojam, poznat očigledno onima koji neistinama brane neodbranjivo – navodi se u saopštenju.

Podsjetili su Stevandića da zaključak NSRS glasi: ”U okviru 14 prioriteta ispostavljenih od Evropske unije prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH odnosno odlaska stranih sudija i da se u okviru te reforme usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH. Pored pitanja reforme Ustavnog suda BiH prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR. Narodna skupština Republike Srpske traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva ranije navedena prioriteta ne riješe”.

 Zaključak je jasan: nema ni razgovora o drugim zakonima u okviru 14 prioriteta dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda, a poslanici vladajuće koalicije ne da su razgovarali, nego su i glasali, odnosno odlučivali o drugim zakonima. Čak i da je zakon „predstavljen“, šta god im to značilo, Stevandić neće i ne smije da prizna da je i ovaj, još jedan u nizu zaključaka, prekršen, nego ide dalje i pokušava da nas uvjeri da je postignut načelni dogovor na nivou BiH o odlasku OHR. Pa i ako je od Stevandića, previše je – poručili su iz Kluba poslanika SDS-PDP-Lista za pravdu i red.

Ističu da ovakav odgovor predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske ne prihvataju i da i dalje zahtijevaju da zakaže posebnu sjednicu NSRS.

– U suprotnom, shvatićemo da je, sa pozicije predsjednika NSRS, direktni saučesnik u prikrivanju odgovornosti vladajuće strukture SNSD i njihovih satelita za prevare, obmane i sve što rade suprotno interesima Republike Srpske. Umjesto saopštenjima za javnost koja su toliko nemušta da vjerovatno ni sam ne može sa sigurnošću tvrditi šta je rekao, neka i on i drugi poslanici vladajuće koalicije argumente sa našim poslanicima suoče tamo gdje se donose i gdje su donijeti zaključci i zakoni koji su predmet naših zahtjeva – u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Neka tamo narodu koji je birao svoje predstavnike dokažu ispravnost svojih postupaka, ako mogu – ističu, dodajući da su, ukoliko se njihov zahtjev ne ispuni, spremni da i na druge načine zaštititi Republiku Srpsku, njenu poziciju i nadležnosti od prevaranske vlasti koja je prodaje za šaku interesa – navodi se u saopštenju.

Srpskainfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *