Abazovićeva Vlada pala nakon maratonske i žustre rasprave

Poslanici crnogorskog parlamenta izglasali su nepovjerenje Vladi Dritana Abazovića nakon cjelodnevne rasprave.

Ključni glasovi za smjenu Abazovićeve Vlade jutros oko jedan sat nakon ponoći došli su iz redova Demokrata, Alekse Bečića, sa kojim su Abazović i Demokratski front bio u koaliciji do izbora njegove manjinske Vlade. Pad Abazovićeve Vlade podržalo je 50 od 51 poslanika koliko je glasalo. Izjašnjavanju nijesu prisustvovali poslanici Demokratskog fronta niti Abazovićeve Ure, kao ni četiri od pet poslanika SNP-a.

Rasprava je tokom dana bila prekinuta upravo na inicijativu Demokratskog fronta koji je tražio da se partije “pobjednice“ prethodnih izbora pokušaju dogovoriti o formiranju stare većine. Na sastanak su došli svi akteri osim predstavnika Demokratske Crne Gore, koji su poručili da će razmotriti ponudu samo ukoliko je podrže ostalih 32 poslanika nekadašnje većine.

Nakon sastanka četiri poslanika Abazovićeve koalicije „Crno na bijelo“ i pet poslanika Socijalističke narodne partije poslalo je ponudu da se aktuelna Vlada rekonstruiše starim članicama vladajuće koalicije.

“Ovim smo napravili korak više. Ostaje da vidimo da li ima volje da se proširi broj potpisnika, i to je legitimno”, kazao je nakon sastanka Abazović novinarima u crnogorskom parlamentu.

Iako je DF podržao Abazovićev predlog, da neće dobiti dovoljnu podršku postalo je jasno nakon stava Demokrata.

Njihov poslanik Vladimir Martinović, rekao je da Abazović zbog sujete ne želi da podnese ostavku i tako “resetuje odnose na ono što su vrijednosti 30. avgusta”.

“Mi večeras ne rušimo ništa drugo osim Vlade DPS-a. Mi rušimo večeras Vladu DPS-a, a onima koje je narod 30. avgusta izabrao da upravo izvrše promjene nakon 30 godina vlasti prošlog režima, dajemo ponudu da potpišu da nakon pada Vlade neće praviti kombinacije s DPS-om, nego da ćemo se vratiti na onu većinu koja je bila izborna volja… Želimo da razgovaramo o ozbiljnim inicijativama“, naveo je Martnović.

Kasnije se oglasio u parlamentu i lider Demokrata Aleksa Bečić koji je kazao da su izbori jedino pošteno rješenje za izlazak iz novonastale situacije, navodeći da je Abazović htio da riješi sve probleme mogao je da podnese ostavku.

„Abazovića ne podržava 90 odsto poslanika u ovom parlamentu. Da ste iskreno htjeli da se dogovaramo mogli ste da večeras podnesete ostavku i da je koliko se sjutra dogovaramo. Građani bi trebalo da znaju da naše glasanje ne znači da ćemo ikada otići u koaliciju sa DPS-om kao što su to uradili URA i SNP“, naveo je Bečić.

Abazović je rekao da podrška Demokrata inicijativi DPS-a za smjenu Vlade znači da se uspostavila nova većina.

„Ja neću ići na odmor. Ostaću premijer u tehničkom mandatu i raditi svoj posao maksimalno. Očekujem da predsjednik države predloži mandatara iz nove većine“, naveo je Abazović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *