1000 KM za nezaposlenu djecu poginulih boraca!

ezaposlena djeca iz porodica poginulih boraca Vojske Republike Srpske dobiće podršku Grada Banje Luke u iznosu od 1.000 KM, a u narednim danima biće otvorena i Kancelarija za podršku pri zapošljavanju djece iz ove kategorije.


Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, te najavio da će Grad Banja Luka već sutra raspisati Javni poziv za podršku djeci poginulih boraca, koji će biti otvoren narednih 10 dana.
-Maksimalno smo pojednostavili proceduru i biće potrebno samo dokazati status nezaposlenosti i pripadnost ovoj kategoriji, kako bi bila isplaćena ova podrška – pojasnio je Stanivuković.


Gradonačelnik je istakao da će, pored novčane podrške biti pokrenuta i Kancelarija koja će na različite načine pružati podršku nezaposlenoj djeci poginulih boraca kako bi došli do zaposlenja.
-Upravo ovaj javni poziv prilika je da se napravi evidencija i baza podataka nezaposlene djece poginulih boraca, na osnovu koje će Grad u saradnji sa privrednicima pružati podršku pri pronalasku posla. Osim posredovanja pri zapošljavanju, Grad će snositi i troškove za procese prekvalifikacije i dokvalifikacije za tu djecu, a sve u cilju bržeg pronalaska posla. Osim toga biće organizovane različite vrste obuka i treninga, kao i drugi vidovi podrške – rekao je on.


Gradonačelnik je rekao da na ovaj način Grad Banja Luka želi da se uz jedno sistemsko rješenje oduži i pomogne onima, čiji su roditelji položili živote za Republiku Srpsku.
-Naša je obaveza da se odužimo onima koji su položili živote za stvaranje Srpske. U tom pogledu, pokrenuli smo proceduru izgradnje Centralnog spomen-obilježja, koje nije izgrađeno 20 godina, obezbijedili smo zemljište, idejno rješenje i projekat, jer želimo da na taj način odamo počast i odužimo se našim borcima. Osim toga, rješavali smo i imovinsko-pravne odnose za porodice iz boračkih kategorija u naseljima Drakulić, Šargovac i slično – naglasio je gradonačelnik Stanivuković.
On je podsjetio da je ova gradska administracija od preuzimanja mandata bila opredijeljena da za svaku kategoriju stanovništva napravi neki vid podrške.


-U proteklom periodu donesene su odluke o većim stipendijama, besplatnim udžbenicima, sufinansiranju privatnih vrtića, ulaganju u zapošljavanje. Grad je obezbijedio podršku za porodilje, djecu iz višečlanih porodica, penzioneri imaju povoljniji, a oni sa najnižim penzijama imaju besplatan javni prevoz, a ovakve prakse nastavljamo i u budućnosti – zaključio je gradonačelnik Stanivuković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *