KRIMINAL KAKAV SE NE PAMTI! Od nabavljenih 165 respiratora, 85 nije za upotrebu!

Od nabavljenih 165 respiratora, 85 nije za upotrebu

Dejan Kusturić, v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejana Kusturića, osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja u postupku nabavke respiratora kojima je Republika Srpske oštećena za oko četiri miliona maraka, rekla je portparol tužilaštva Dragica Tojagić.

”U toku su pretresi na više lokacija u cilju prikupljanja dokaza u istrazi koja se vodi protiv Dejana Kusturića u vezi sa nabavkom respiratora za zdravtveni sistem Republike Srpske”, rekla je Tojagić.

Ona kaže da se istraga, između ostalog, odnosi kako na samu cijenu koliko su respiratori plaćeni, tako i na nabavljenu količinu, ali i to što su nabavljeni respiratori bez utvrđene specifikacije.

”Nabavljeno je 165 respiratora koji su distribuisani po bolnicama, a vještačenjima je utvrđeno da se od toga čak 85 respiratora ne koristi za liječenje pacijenata. Ti respiratori uopšte nisu za upotrebu nad pacijentima”, rekla je Tojagić za ATV.

Ona kaže da su respiratori nabavljani preko firme ”Medietik” koja je u tom poslu ostvarila prihod od oko 12 miliona maraka.

”Šteta po budžet Republike Srpske je procijenjena na oko četiri miliona maraka”, rekla je Tojagić.

Kao što je ATV pisao dio nabavljenih respiratora-ventilatora uopšte nije korišten u liječenju pacijenata i oni godinama ”skupljaju prašinu” u bolnicama širom Srpske. Najveći broj takvih ventilatora nalazi se u bolnicama u Gradišci i Doboju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *