Putin uputio otvoreno pismo Aleksandru Vučiću

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu od njemačko-fašističkih osvajača, te ukazao da su Rusi i Srbi vijekovima stajali rame uz rame u borbi protiv zajedničkih neprijatelja.

Putin je istakao da je važno da tradicija bratskog prijateljstva koje su zavještali preci i danas služi kao pouzdana osnova za razvoj odnosa strateškog partnerstva Ruske Federacije i Srbije.

“Beogradska ofanzivna operacija, koju su prije osam decenija izvele snage Crvene armije i jugoslovenskih partizanskih odreda, slavna je stranica naše zajedničke istorije”, naveo je Putin u čestitki.

On je podsjetio da hiljade sovjetskih vojnika palih u borbi protiv nacizma počivaju u srpskoj zemlji.

“Visoko cenimo poštovanje i pažljiv odnos uz koje vlasti i građani Srbije čuvaju sećanja na njih”, istakao je ruski predsjednik.

On je ukazao da su Rusi i Srbi vijekovima stajali rame uz rame u borbi protiv zajedničkih neprijatelja, te zajedno su savladavali nedaće i iskušenja.

“Iskreno Vam želim zdravlje i uspeh, a svim Vašim sunarodnicima blagostanje i prosperitet”, navodi se u čestitki Putina.

Beograd je 20. oktobra 1944. godine oslobođen od njemačkih okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Tokom oslobađanja grada poginula su, prema nekim podacima, 2.944 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i 961 borac Crvene armije. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *