Hrvatska ponovo progoni ćirilicu u Vukovaru: Ministarstvo obrazovanja otvoreno protiv srpskog pisma!

Nastava na srpskom jeziku i korištenje ćirilice više neće biti moguće u strukovnim školama u Vukovaru, gde učenici uče za konobara, mesara, turističkog komercijalista i farmaceuta.

Ministarstvo obrazovanja Hrvatske odlučilo je da ukida brojne programe u školama širom zemlje, a na udaru se našla i ćirilica.

Naime, nastava na srpskom jeziku i korištenje ćirilice više neće biti moguće u strukovnim školama u Vukovaru, gde učenici uče za konobara, mesara, turističkog komercijalista i farmaceuta. Strukovna škola ”Marko Babić” u Vukovaru više tako neće moći da izvodi nastavu na srpskom jeziku uz korištenje ćirilice, pišu Novosti.

Mnogi prosvetni radnici protestuju zbog odluke hrvatskog Ministarstva kojom se ukidaju brojni programi, pa čak i neke gimnazije. Smatraju da je time povređeno pravo na obrazovanje, a i mnogi nastavnici i profesori ostaće bez posla.

Podsetimo, Vukovarsko Gradsko veće izglasalo je još 2015. godine izmene gradskog Statuta prema kojima nisu predviđene dvojezične table, odnosno ćirilično pismo na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru. Da ćirilice do daljeg neće biti na natpisima u Vukovaru odlučile su stranke s hrvatskim predznakom u Veću, koje su većinom glasova usvojile izmene i dopune gradskog Statuta prema predlogu gradonačelnika Ivana Penave (HDZ), prenose hrvatski mediji

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *