DRAGO KALABIĆ: Nema dogovora sa Dodikom i povratka u SNSD

Nekadašnji član Predsjedništva SNSD-a te poslanik te partije u parlamentima na nivou RS i BiH Drago Kalabić tvrdi da su politika lidera te stranke, Milorada Dodika, kao i katastrofalna kadrovska rješenja odveli najveću političku partiju u Srpskoj na “pogrešan put”, koji, prema njegovim riječima, neće dobro završiti.

U intervjuu za Moju Hercegovinu Kalabić, između ostalog, govori o razlozima zbog kojih je prije dvije i po godine isključen iz SNSD-a, zašto je žestoki kritičar predsjednice RS Željke Cvijanović, “preletačima” iz SDS-a koji su “pojačali” SNSD i vladajuću koaliciju…

Vraćate li se u politiku? Da li su tačne spekulacije pojedinih medija da bi u skorije vrijeme, po dogovoru s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, trebalo da preuzmete upravljenje Opštinskim odborom SNSD-a u Prnjavoru?

Za povratak u politiku nikad ne reci nikad. Sve je moguće. Što se tiče drugog dijela vašeg pitanja, nema dogovora s Dodikom niti povratka u SNSD. Ja sam isključen iz SNSD-a zbog svojih stavova i činjenice da sam ih javno iznosio. Dva sata sam govorio na sjednici Predsjedništva stranke, iznio sve zamjerke, niko mi se nije suprotstavio, a onda su me sutradan kukavički isključili iz članstva. Nevjerovatno je da mi nikad nisu dostavili odluku o isključenju. Isključen sam samo zbog kritike, a meni oduzeti pravo da slobodno govorim i mislim je isto što i uzeti mi hranu i vodu. Nudili su mi pozicije na listama, da biram i sve sam to odbio pred svima! Nisam se pokajao, jer da sam prihvatio ličio bih na Luku Petrovića, a ja sam u životu sve radio da ne ličim na takve likove kao što je Luka. On je oličenje naše propasti.

Između ostalog, iz SNSD-a ste isključeni i zbog kritika koje ste upućivali na račun sadašnje predsjednice RS Željke Cvijanović. Nedavno ste na društvenim mrežama takođe oštro pisali o Cvijanovićevoj. Zašto tvrdite da ona “uništava” SNSD u Prnjavoru? Gdje je problem u vašem odnosu?

Nisam ja imao nikakav sukob sa Željkom Cvijanović, nego sam principijelno kritikovao njen izbor kao nesposobne i nekompetentne osobe za predsjednika Vlade. To sam radio i unutar stranke, a i na sjednicama Narodne skupštine RS. Zbog svojih kompleksa, ona mi se svetila time što je u Prnjavoru žestoko podržala sve one koji su bili protiv mene, ne birajući sredstva i, naravno, načelnika opštine Darka Tomaša koji je svu tu bulumentu okupio. U tom sljepilu i mržnji tek danas su shvatili da to na sve liči sem na nekadašnji SNSD. Ali, sada je kasno jer je to propala stvar. Sad rade jedni drugima o glavi i ubrzano se raspada lažna slika o Prnjavoru koju su stvarali Tomaš i Cvijanovićeva. Svi kadrovi Željke Cvijanović su izrazito nesposobni, dovedeni iz sumnjivih krugova i veoma kriminalizovani.

Bivši izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić nedavno je u intervjuu za naš portal rekao da je Milorad Dodik iz stranke “rastjerao ili ućutkao” brojne sposobne ljude, te da je sada uglavnom okružen “metuzalemskim i bezličnim kadrovima”, od kojih, prema Vasićevim riječima, SNSD nikad nije ni imao korist. Kakvo je vaše mišljenje?

O tome bih mogao govoriti satima. Naravno da sve to ide na dušu Dodiku. On je glavni krivac, jer je Cvijanovićevu i ostale slične kadrove gurao mimo bilo kakve volje članstva i branio ih mimo svake logike. Što se tiče onih koji su ostali oko Dodika, reći ću samo to da Krstan Simić vrijedi više nego svi oni zajedno!

Prije dva mjeseca u Skupštini opštine Prnjavor došlo je do promjene većine, koju sada predvodi SDS. Kako je do toga došlo?

U Prnjavoru ne postoji SNSD niti politika SNSD-a. To je privatna prćija Darka Tomaša i Željke Cvijanović, koja je ovih dana doživjela katastrofu. Tomaš se cijelo vrijeme oslanjao na SDS, njihove kadrove i sa njima pravio prljave dilove, čime je potpuno razorio SNSD.

Tomaš je nedavno, na sjednici lokalnog parlamenta, između ostalog izjavio da postoji dogovor između SDS-ovog Nemanje Vasića i šefa SNSD-a Dodika o promjeni skupštinske većine u Prnjavoru?

Posebna priča su dilovi Nemanje Vasića i Milorada Dodika. O tome je Tomaš od muke progovorio na sjednici Skupštine opštine. Dodik je lično naredio da se Vasić izabere za predsjednika Spoljnotrgovinske komore BiH i sad ne dozvoljava da on bude smijenjen. Svi kadrovi Nemanje Vasića su zaštićeni i ostali su na funkcijama. Sad je SDS jednostavno odlučio da sve to aktivira, a Tomaš nemoćno posmatra jer je ostao bez podrške koju mu je privremeno pozajmio Vasić. Tu podršku je SDS naplaćivao na mnogo načina.

Kao dugogodišnji bivši visoki funkcioner SNSD-a, kakvo je vaše mišljenje o tome što su u SNSD, proteklih godina, ušli brojni bivši istaknuti SDS-ovci? Obren Petrović je, recimo, čak preuzeo upravljanje SNSD-om u Doboju.

Na već pomentoj sjednici Predsjedništva SNSD-a pitao sam Dodika za Obrena, ali i za Nenada Stevandića, Darka Banjca i ostale. Pitao sam ga ono najbitnije, a to je da li on podržava njihovu politiku i uzima je kao svoju? Inače, politika Obrena Petrovića i ostalih koje sam pomenuo je “use, nase i podase”. Od danas do sutra i sa bilo kim, samo nek’ je vlast! E, danas se cijeli SNSD pretvorio u to. Kad smo dobili izbore 2006. godine, SNSD je bio moderna socijaldemokratska stranka, proevropskog opredjeljenja. Dobili smo ogromnu podršku za reforme koje smo obećali provesti. Tražio sam da SNSD provodi reforme i po cijenu gubitka sljedećih izbora, jer bi to bilo dobro za naš narod. Tražio sam od Dodika da se ne igra sa evropskim putem i evropskim vrijednostima, jer je to jedini spas za Republiku Srpsku, a oni su uradili sve suprotno! To nema veze s platformom sa kojom smo došli na vlast. Sada se SNSD pretvorio u gole borce za vlast, ne birajući sredstva ni način. Takođe, moja najveća zamjerka bila je to što se uništavaju i blokiraju institucije Srpske da rade svoj posao. Zbog toga danas imamo toliko kriminala i korupcije, nesposobnh kadrova sa lažnim diplomama, anarhiju i katastrofu u gotovo svim segmentima društva.

Da li i koliko SNSD, kao najveća politička stranka u vladajućoj koaliciji, može vjerovati sadašnjim partnerima iz Ujedinjene Srpske, Socijalističke partije, Demosa, NPS-a, NDP-a…

Kad bi Dodik pogledao gdje su svi ti njegovi sadašnji kadrovi bili 2006. godine, kad je ogroman broj građana podržao SNSD, vidio bi da su svi bili na drugoj strani. E, tako će ga svi napustiti čim im se ukaže prva prilika! Niko od sadašnjih partnera na sljedećim izborima 2022. neće iskreno podržati SNSD. Biće isto kao u Banjaluci na prošlogodišnjim lokalnim izborima – javna podrška Dodiku, a glasača Drašku! Mi smo 2014. godine vršili veliki pritisak na Igora Radojičića da se kandiduje za predsjednika SNSD-a na Saboru u Istočnom Sarajevu. On je u zadnji momenat odustao iz nepoznatih razloga. To je bio poslednji čas da se SNSD sačuva u izvornom smislu. Tad su Igora prevarili, jer sam bio svjedok odluke da on bude naš kandidat za premijera RS. Zoran Tegeltija i Željka Cvijanović su tada odigrali vrlo prljavu igru i sve je krenulo u pogrešnom pravcu, koji se neće dobro završiti.

Portal MojaHercegovina

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *