Detalji i uzroci nesreće u kojoj je život izgubilo 42 ljudi

Bugarskih ministar unutrašnjih poslova Bojko Raškov rekao da je zaštitna ograda autoputa probijena i da je požar u autobusu možda izbio kao posljedica kontakta vozila sa ogradom

Kao moguće uzroke nesreće autobusa sa sjevernomakedonskim tablicama u Bugarskoj, direktor bugarske policije Borislav Sarafov naveo je “grešku vozača ili za sada neutrvđenu tehničku neispravnost” vozila.

Bugarskih ministar unutrašnjih poslova Bojko Raškov rekao da je zaštitna ograda autoputa probijena i da je požar u autobusu možda izbio kao posljedica kontakta vozila sa ogradom, prenosi agencija MIA.

Preživjelo sedmero putnika
Najmanje 46 ljudi poginulo je kada se zapalio autobus sjevernomakedonskih tablica na autoputu u zapadnoj Bugarskoj.

Nesreću je preživjelo sedmoro putnika, koji su zbrinuti u bolnici u Sofiji i sada nalazi u stabilnom stanju, izjavio je jedan zvaničnik službe hitne pomoći.

Ministar Raškov je u međuvremenu izjavio da je ustanovljeno da su tijela svih poginulih imala teške opekotine, prenio je BBC.

Prve informacije govore da u autobusu nije bilo bugarskih državljana.

Iz Skoplja je stigla potvrda da se premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zajev uputio u Bugarsku i da su sa njim krenuli ministar zdravstva Venko Filipče i ministar spoljnih poslova Bujar Osmani.

Zajev je potvrdio da su se ka Bugarskoj uputili i pripadnici sjevernomakedonskih nadležnih službi, a bugarska BTA je javila da su i bugarski predsjednik Rumen Radev i premijer Stefan Janev na mjestu tragične nesreće.

Janev je potvrdio novinarima da je istraga u toku i uputio je izraze saučešća porodicama nastradalih.

Autobus se vraćao iz Istanbula
– Dogodila se strašna tragedija, nemam ništa dobro da kažem. Ostavimo istražne organe da obave svoj posao – poručio je Janev.

Većina žrtava nesreće su građani Sjeverne Makedonije, saopćio je ranije zvaničnik ambasade Sjeverne Makedonije u Sofiji, a agencija MIA prenijela je da je među poginulima i 12 maloljetnih lica, od kojih su dvojica bili braća blizanci.

Autobus, koji se vraćao iz Istanbula, sinoć oko devet sati prešao je granicu na prelazu Kapetan Andrejevo, a bugarski mediji su prenijeli da se nesreća dogodila sinoć tri sata poslije ponoći na autoputu Sofija – Blagojevgrad, kod mjesta Bosnek, na 31. kilometru od Sofije.

Na ovom dijelu autoputa dogodila se teška saobraćajna nesreća 1996. godine u kojoj je poginulo 16 ljudi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *